AAU-iværksættere: De arbejder hele tiden og lønnen er lav – men de elsker det

AAU-iværksættere: De arbejder hele tiden og lønnen er lav – men de elsker det

AAU Startup Program yder gratis rådgivning til unge iværksættere. Det nyder fem unge studiekammerater godt af. De har kastet sig ud i et kæmpe projekt, og de arbejder nærmest konstant – for 6000 kr. om måneden.

Lagt online: 21.08.2017

INDSATSOMRÅDE: VIDENSAMARBEJDE

Aalborg Universitet satser på at hjælpe iværksættere godt på vej. Studerende med gode ideer får hjælp fra forretningsudviklere, forskere og industrien til at udvikle produkter, så virksomhederne kan skabe vækst og arbejdspladser.

Det nyder virksomheden Tunnel Vision Games godt af. Siden august 2016 har virksomheden, som ejes af fem nu tidligere AAU-studerende, været en del af AAU Startup Program. Deres ambition er at få succes med computerspillet ”See You On The Other Side”, som skal være færdigt i første kvartal 2018.

Direktør Philip Nymann, Tunnel Vision Games, er begejstret for den hjælp, firmaet får gennem iværksætterprogrammet.

- Det betyder mere, end vi kan sætte ord på. Den sparring, vi kan få med rådgiverne i AAU Startup, er guld værd. Forretningsudviklerne i AAU Startup kan hjælpe os med alle de spørgsmål, vi har om, hvordan man driver en virksomhed. Det er dejligt, at der er kompetente mennesker, der kan hjælpe os. Samtidig kan vi sparre med de andre virksomheder, og det lærer vi også meget af, siger Philip Nymann.

Et lille lokale på Fibigerstræde 11 danner rammen om Tunnel Vision Games arbejde.

Fælles for de fem ejere er, at de hver især sagtens kunne finde et job til mindst 30.000 kr. om måneden. Men de nøjes med at give sig selv 6000 kr. Tanken om en solid indtægt, og hvad der dermed følger af muligheder for større bolig, bil, byture og rejser, lokker ikke. Oplevelsen af at udvikle noget unikt – deres eget produkt – er lige nu langt mere tiltrækkende end drømmen om en velpolstret lønkonto.

Når det overhovedet kan lade sig gøre at udbetale løn, selv om der ikke kommer indtægter fra et salg af deres produkt, skyldes det, at Tunnel Vision Games siden etableringen har modtaget tilskud fra flere ordninger, der støtter iværksættere. I alt er det blevet til knap 1,1 mio. kr. fra Det Danske Filminstitut, Iværksætterpilotordningen, Innovativ Vækst og Vækst via Viden.

Begyndte som et studieprojekt

Ejerne bag Tunnel Vision udviklede den første version af ”See You On The Other Side”, da de gik på 5. semester på medialogi på AAU. Det er nu blevet til et iværksætterprojekt.
- Vi syntes, det var et fedt spil, vi havde lavet. Vi delte det med folk, men vi havde ingen anelse om, hvad andre ville synes om det.  Men spillet blev meget populært, da vi delte det på Youtube, Reddit og Twitter, siger Philip Nymann. 

”See You On The Other Side” blev hentet cirka 10.000 gange, da det blev lagt op på sociale medier i 2013 – vel at mærke uden, at der blev brugt en krone på markedsføring. Tunnel Vision Games har også opnået flere nomineringer og en pris for deres spil.

Kort efter at spillet blev tilgængeligt på Youtube, fik de studerende forespørgsler fra investorer o.l. om de ikke skulle lave spillet kommercielt, men de sagde nej tak, for de ville første have færdiggjort deres uddannelse på aau.

Denne interesse førte til en alvorlig snak om, hvorvidt de virkelig brændte for ideen. Deres sammenhold og tro på evnerne til at kunne skabe en succes er årsagen til, at de i dag stadig er en sammentømret gruppe med eget CVR-nummer, firmaadresse og budgetter, der skal holdes.

- Det er et stort projekt, vi har kastet os ud i. Vi bruger al vores tid på virksomheden, og det har da også været en større mundfuld, end vi havde regnet med. Det har været vildt, men det er også enormt spændende. Det er fedt, at vi er en flok kammerater, der laver noget, som vi virkelig brænder for. Vi holder fast i det fællesskab, der startede det hele, forklarer Philip Nymann.

Benjamin Overgaard, Mathias Bertelsen, Philip Nymann, Lasse von Fintel Sostack og Gustav Dahl grundlagde ideen til Tunnel Vision Games under deres studie på AAU. 

Vigtigt at bestemme selv

For Tunnel Vision Games-ejerne er det vigtigt, at de er herre i eget hus. At de får lov at gøre tingene på deres egen måde. At de er i trygge rammer og stoler på de andre, der er med. At de som en enhed bliver bedømt på det arbejde, de udfører. 

Selv om det lyder som en floskel, ser Philip Nymann overbevisende ud, når han siger, at de alle glæder sig til at komme på arbejde hver dag. 

- Vi arbejder rigtig meget alle sammen. Men vi husker også hinanden på, at vi skal lave noget andet end at arbejde. Hvis vi ikke glædede os til at gå på arbejde hver dag, så ville vi ikke gøre det for 6000 kr. om måneden. Den største oplevelse er at se noget vokse, og at det er vores eget. Det er en følelse, der er svær at sætte ord på, siger Philip Nymann.

Flere projekter på vej

Om fem år håber Philip Nymann, at virksomheden har fået opbygget et workflow, så de kan arbejde med to spil på samme tid. Om fem år vil de også gerne have udgivet fire spil.

Konkurrencen er benhård på spilmarkedet. Hver måned bliver der lanceret tusindvis af spil på internettet, men kun en meget lille del af dem bliver en kommerciel succes.
- Vi tror 100 procent på vores ide, og at den har en plads på markedet. Vi er så overbeviste, at det gør helt ondt. Vi har opbygget en sund kritisk sans, så vi har en idé om, hvad der virker og ikke virker, siger Philip Nymann.

Tunnel Vision Games er i gang med en forundersøgelse af, om der skal indgås en aftale med en ekstern investor. Hvis en ekstern investor skal have en bid af kagen, skal der lægges flere millioner kroner. Tunnel Vision Games er også i dialog med flere firmaer om markedsføring og PR.

I foråret 2018 vil det vise sig, om spillet bliver den kommercielle succes, som de unge iværksættere håber på. Under alle omstændigheder har tiden som iværksættere ikke været spildt.

- Det første job (som lønmodtager, red.) er ikke altid så spændende, men det er vores job her i Tunnel Vision Games. Vi får også 10 års erfaring på to år. Man kan sige, at vi allerede har fået vores drømmejob, siger Philip Nymann.

 

Strategisekretariat

Louise Bredgaard, projektleder, "Viden for verden": lb@adm.aau.dk
Andy V.S. Madsen, kommunikation, "Viden for verden": avm@adm.aau.dk